In de bedrijfstuin van De Lage Landen – Athlon Car Lease (Machelen), met Herman Dierickx

Herman werkt als adviseur biodiversiteit voor het bedrijf De Lage Landen – Athlon Car Lease in Machelen. Dat merk je meteen: veel bomen, veel ruigte, geen felgroene golfgazons maar schrale hooilandjes en houtkanten. Het heel mooie bedrijfsgebouw past perfect in die natuurrijke omgeving, en andersom. Natuurvriendelijk beheer vertaalt zich meteen in een (veel) hogere biodiversiteit.

Hoewel de condities verre van optimaal waren vingen we behoorlijk wat soorten. De spanners waren afwezig: door hun kleine lijfjes en grote vleugels blijven ze bij winderig weer inactief. Maar de sterkere uilen (zeker 30 stofuilen, 10 gamma-uilen en 10 hyena’s) en wel 15 soorten uit de families van de licht- en grasmotten waren duidelijk present. Een bijzondere waarneming was de fijne golfbandmot, een soort die nog maar enkele keren gezien is in Vlaams-Brabant (en dan nog meestal in Machelen). Ook nog 2 exemplaren van het gemarmerd heide-uiltje, een soort die buiten de Kempische zandgronden toch minder algemeen is. Twee mooie soorten; het roesje en de schedeldrager.

 

fijne golfbandmot

fijne golfbandmot

roesje

roesje

schedeldrager

schedeldrager

Herman Dierickx

Herman Dierickx