In de tuin van hommelprof Dave Goulson, Zuid-Engeland: 170 soorten!

Motten vangen in de grote, wilde tuin van hommelprof Dave Goulson is voor een nachtvlinderaar best wel bijzonder. Goulson is hoogleraar biologie, oprichter van de Britse Bumblebee Conservation Trust, en auteur van de geweldig leuke boeken ‘Een verhaal met een angel’, ‘De vlucht van de hommel’ en ‘Geroezemoes in het gras’. Samen met vriend/natuurfotograaf Rollin Verlinde verbleven we twee nachten in zijn tuin in Zuid-Engeland en vingen 170 soorten (plus zeker nog 10 ongedetermineerde soorten). Daar waren naar Britse normen enkele zeldzaamheden bij, zoals de micro’s Tienvlekzwartwitmot, Schorsvaandeldrager en Gezoomde valkmot, soorten die ook bij ons schaars zijn. Opvallend zijn de vele macro’s uit zijn tuin die bij ons een pak zeldzamer zijn dan in Groot-Brittannië. Om maar enkele te noemen: Marmeruil, Zwartrandgrasuil, Korstmosspanner of Schaduwstipspanner. De meest algemene mot in zijn tuin was de Gewone stofuil. Met 130 exemplaren de eerste vangstnacht vertegenwoordigde die soort 15 % van alle gevangen exemplaren. In zijn volgende boek komt er een hoofdstuk over de nachtvlinders in zijn tuin!

Prof Goulson met Groot Avondrood

Prof Goulson met Groot Avondrood – foto Rollin Verlinde

De 170 soorten uit Goulson's tuin

De 170 soorten uit Goulson’s tuin

 

Schorsvaandeldrager - foto Rollin Verlinde

Schorsvaandeldrager – foto Rollin Verlinde

aaaHepialus humuli