In de tuin van Vanessa Chinitor: meer dan 100 soorten!

Een grote, netjes onderhouden tuin, met grote oppervlakte aan kortgemaaide grasvelden. Regio; tussen Aalst en Gent. De tuin van buurvrouw Anneleen daarentegen bestaat uit wilde hagen, houtkanten, wilgenstruwelen, een oude hoogstamboomgaard met hooiland en veel ruige hoekjes. De val plaatsten we netjes in het midden tussen de twee eigendommen.

De condities waren perfect; zwoele nacht waarbij de temperatuur niet zakte onder 20°, windstil, gedeeltelijk bewolkt. En dat vertaalde zich in een hoop soorten. Helaas kon Vanessa er ’s morgens om 6 uur niet bij zijn (het lot van veel artiesten; ze werken vaak ’s avonds laat…), maar buurvrouw Anneleen was er bij om vele felgekleurde, grote soorten te bewonderen; vliervlinder, groot avondrood, oranje iepentakvlinder, grote groenuil… Maar de kleintjes zijn vaak nog mooier, al zie je dat meestal pas na uitvergroting op foto. Stipjesspanner is zo’n schoonheid, of de eenvoudige, maar prachtig mooie blauwrandspanner. Een nagestuurd foto-overzicht van de gevangen soorten toont vaak beter de soortenrijkdom en de diversiteit aan vormen, groottes en kleuren dan de nogal chaotische toestand bij het openen van de val.

 

oranje iepentakvlinder

oranje iepentakvlinder

grote groenuil

grote groenuil

de zeldzame bruine sikkeluil

de zeldzame bruine sikkeluil

overzicht nachtvlinders Vanessa Chinitor

overzicht nachtvlinders Vanessa Chinitor

blauwrandspanner

blauwrandspanner