In de tuin van entomoloog Peter Berx; enkele zeldzame soorten voor Limburg

Een mooie, grote, natuurvriendelijke tuin met inheemse hagen en hoogstamfruitbomen, en gelegen in een groen, open landschap. De weerscondities waren best goed, en dat resulteerde -ondanks enkele regenbuien- in flinke aantallen nachtvlinders. Er zaten 52 zuidelijke stofuilen in de val (uitzonderlijk veel), en 40 puta-uilen (waarvan één exemplaar bijzonder mooi; zie foto). Van witstipgrasuil, zwarte-c-uil, halmuil en haarbos ook telkens meer dan 10 exemplaren.

Maar de blikvangers waren toch de zeldzame zuiderse bandspanner (een trekvlinder) en de duponcheliamot, een soort uit de familie van de grasmotten die sinds enkele jaren vanuit het zuiden is geïntroduceerd. Ook eerder zeldzaam is de zesstreepuil.

mooi getekende puta-uil

mooi getekende puta-uil

 

donkergroene korstmosuil

donkergroene korstmosuil

zuidelijke bandspanner

zuidelijke bandspanner

goudgele boorder

goudgele boorder