In de tuin van professor Martin Hermy: 40 soorten waaronder de zeldzame witte-l-uil

Professor Hermy heeft groene vingers; zijn prachtige tuin heeft hij bijna helemaal zelf aangelegd, inclusief mozaïekvloeren, grindbeddingen en rotswanden. Hij experimenteert er met plantensoorten en groeisubstraten. Liefst 450 plantensoorten groeien er, vaak van Zuid-Europese origine. Op de warme zuidhelling kan dat. We zagen meteen al een kolibrievlinder (de 41ste soort). De nacht was eigenlijk best rustig en zacht. ’s Ochtends telden we 40 soorten in de val. Vooral de grote aantallen huismoeder (41 ex), kleine/open breedbandhuismoeder (27 ex) en zwarte-c-uil (25 ex) vielen op. Ook het geslacht Mythimna was goed vertegenwoordigd met stompvleugelgrasuil, twee exemplaren van de zeldzame witte-l-uil, witstipgrasuil en bleke grasuil. Van de 188 gevangen nachtvlinders behoorden er maar liefst 151 tot de familie van de uilen, één van de 72 in België voorkomende vlinderfamilies.

Volgende zomer plan ik een herhalingsvangst.

agaatvlinder

agaatvlinder

 

ligusterstipspanner

ligusterstipspanner

rode dennenspanner

rode dennenspanner

witte-l-uil

witte-l-uil