In de tuin van George Monbiot: het Schaapje (zeer tegen zijn zin)

George Monbiot, zijn vrouw Rebecca Wrighley en hun schattige dochtertje wonen niet in de wildernis van Schotland, maar in een Oxfordse wijk, op een halve kilometer van de Theems. In hun kleine tuin vingen we toch nog 50 soorten. Bijzondere soorten waren de prachtige Bonte beer, Schaduwstipspanner en Zuidelijke stipspanner.

De meest voorkomende soort was, net zoals in de tuin van Dave Goulson de nacht daarvoor, de Gewone stofuil, die één derde van de gevangen aantallen uitmaakte. Als notoir schapenhater was het wel boeiend om een Schaapje en een Bont Schaapje aan te treffen in zijn tuin (de Engelse namen van de twee soorten verwijzen echter niet naar het alles-kaalgrazende beest).

Monbiot ligt met zijn inspirerende boek ‘Feral’ aan de basis van de rewilding-beweging in Groot-Brittannië. Zijn ideeën en inzichten zijn vaak controversieel, scherp geformuleerd, maar als bekroond onderzoeksjournalist ook erg goed onderbouwd. Feral zou iedereen moeten lezen, niet zozeer als concreet natuurbeheermodel voor Vlaanderen, maar als pleidooi om als mens een stapje dichter naar de natuur te zetten, en als natuurbeheerder een stapje terug.

George Monbiot, vrouw Rebecca en Groot avondrood

George Monbiot, vrouw Rebecca en Groot avondrood – foto Rollin Verlinde

Schaapje

Schaapje

 

Bonte beer

Bonte beer

Schaduwstipspanner

Schaduwstipspanner