In de tuin van de familie Jonckheere, centrum Torhout

Nooit gedacht dat er nog zoveel soorten zouden opduiken in deze tuin in hartje Torhout, op 300 m van de markt. De nacht was een beetje frisser dan de vorige nachten, en in de omgeving bevinden zich niet meteen veel bossen of natuurlijke gebieden. In de verzorgde, open tuin, en ook in de omgeving; geen bomen. Het leifruit in de tuin had nogal te lijden van de fruitmot; die werd milieuvriendelijk bestreden met feromoonvallen.

Het werd een leuk lijstje met een beetje vanalles; uilen, spanners, grasmotten, bladrollers, tandvlinders, lichtmotten, palpmotten, pijlstaarten…

 

Absolute uitschieter was de roodstreepspanner, een zeer zeldzame trekker uit het zuiden, die in warme voorjaren nakomelingen kan voortbrengen. Deze augustuswaarneming is zo’n exemplaar dat hier (ergens) is geboren. Dit jaar is het de derde waarneming in Vlaanderen, vorig jaar waren er ook 3 waarnemingen.

 

roodstreepspanner

roodstreepspanner

gestippelde oogspanner

gestippelde oogspanner

taxusspikkelspanner

taxusspikkelspanner

 

foto-overzicht van de gevangen soorten

foto-overzicht van de gevangen soorten