In de tuin van Dirk Draulans: witroze stipspanner, eerste waarneming Oost-Vlaanderen

Een echte tuin heeft Dirk Draulans (evolutiebioloog, schrijver en journalist) niet. Daar is ook niet meteen nood aan, want hij woont aan de rand van een prachtig natuurgebied in de Waaslandhaven, met lepelaar en tureluur en grutto als broedvogel. Toen ik de mottenval kwam plaatsen stond hij op zijn oprit te turen naar een bijeneter.

De nacht was niet ideaal voor nachtvlinders; wat te koud, en vooral: volle maan met een open hemel. Ik een erg open gebied speelt dat een grote rol. Toch vielen de resultaten beter mee dan verwacht. Wellicht speelt de oude en ruigbegroeide dijk waartegen de woning van Dirk aangebouwd staat een rol; die fungeert in het open weide- en polderlandschap als een echte ‘mottenvanger’. ’s Morgens om half 7 zaten er enkele zeldzaamheden in de val: 4 exemplaren van de vale duinrietboorder (Photedes extrema), maar vooral: 2 exemplaren witroze stipspanner, een soort die nog maar enkele keren is gezien in België, én de eerste waarneming voor Oost-Vlaanderen.

Sint-Jacobsvlinder

Sint-Jacobsvlinder

Witroze stipspanner

Witroze stipspanner

Goudvenstertje

Goudvenstertje

Bart Van Camp (rechts) en Dirk Draulans (links)