In de tuin van Dina Tersago; veel naaldboomsoorten.

Dina Tersago, partner Wim en hun zoontje Isak wonen in een residentiële buurt middenin het groen van de Zuiderkempen. Veel bos, en dan bijna uitsluitend dennen. Veruit de meeste rupsen van nachtvlinders voeden zich met kruidachtige planten en loofbomen- en struiken. Maar er zijn ook wel soorten die zich voeden op naaldbomen, en die lieten zich zien tijdens deze frisse nacht. Hoekbanddennenspanner, naaldboomspanner, sparspanner en twee kleurvormen van de rode dennenspanner: de groene vorm (waarvan de rups zich voedt met den), en de rode vorm (waarvan de rups zich voedt met spar). Eigenlijk zou die soort dus beter groene dennenspanner, ofwel rode sparrenspanner heten, want rood en den gaan bij deze soort niet samen… Ik ving geen zeldzaamheden en geen grote aantallen. De buxusmot was met enkele exemplaren van de partij.
Ter info; de nacht nadien -het was nog eens 2 graden kouder- ving ik slechts 6 soorten in mijn tuin.
Volgende zomer, op een topnacht, keer ik terug. Ik ben erg benieuwd of we dan veel soorten zullen vangen. Onder ideale condities (loofbos in plaats van naaldbos, zwoele, windstille, donkere nacht) zou ik op ruim 100 soorten gokken.

 

rode dennenspanner (rode vorm)

rode dennenspanner (rode vorm)

rode dennenspanner (groene vorm)

rode dennenspanner (groene vorm)

breedbandhuismoeder

breedbandhuismoeder

selfie (foto: Dina Tersago)

selfie (foto: Dina Tersago)