Midzomernachtvlinders op de VRT: 100 soorten in hartje Brussel!

Onze steden herbergen vaak de minst onderzochte natuurgebieden: er zijn soms amper gegevens van te vinden. Alsof ze niet waardevol zouden zijn. Maar ze zijn onschatbaar belangrijk, voor alle stadsbewoners. Dat bewijst deze vangst in het VRT-bosje: bijna 100 soorten vlogen in de val, in niet eens ideale omstandigheden. Daar waren ook enkele zeldzaamheden bij, zoals de rookkleurige fruitmot, zwartvlekgranietmot, geelblad of grauwe spaandermot. Van sommige algemene soorten, zoals de gewone dennenlotboorder, vind ik gewoonweg geen gegevens uit hoofdstad Brussel terug.

De vos die in het VRT-bosje woont vond enige actie op zijn territorium schijnbaar wel leuk: hij wou steeds met m’n laken aan de haal. Of hij ook motten heeft weggekaapt vóór 5 uur (het startmoment van de determinaties) weet ik niet. Ik veronderstel van wel, net zoals de katten in de buurt van een mottenval dat steevast doen.

Met dank aan de erg professionele VRT-Security, die behulpzaam was om me toegang te verschaffen tot het VRT-terrein.

Vos met interesse in nachtvlinderonderzoek

Grauwe spaandermot