In de tuin van Piet Vanthemsche: 50 tinten grijs, bruin, groen en geel

Motten vangen bij de voorzitter van de Boerenbond, het is toch wel bijzonder. Maar het moet gezegd; de voorzitter stemde meteen in, en bleek erg geïnteresseerd in wat er allemaal rondvloog. Piet Vanthemsche woont in hartje Pajottenland, met 360° weids panorama over een machtig mooi Breugelliaans landbouwlandschap.

 

De tuin is erg open, met enkele monumentale bomen, waarbij het fenomenale zicht naar het landschap gevrijwaard blijft. Dan toch tot halverwege de zomer, want daarna ontneemt de maïs rondom de tuin het zicht op het Pajottenland. De maïsboorder, een voor maïs schadelijke mot, heb ik niet gevangen.

 

Met 50 soorten zat het wel goed. Veel sterke vliegers zoals uilen, wat normaal is in een open landschap. De enige zeldzaamheid die gevangen werd (buiten dan enkele zwartvlekgranietmotten, die in het Pajottenland sinds kort een eerder algemene soort geworden is) is de viervlakvlinder, een uit de kluiten gewassen beertje.

 

zilveren groenuil

zilveren groenuil

puntige zoomspanner

puntige zoomspanner

viervlakvlinder

viervlakvlinder

Piet Vanthemsche

Piet Vanthemsche