Leuk filmpje over nachtvlinderen in Technopolis

 

Wetenschaps- en doe-centrum Technopolis in Mechelen maakte op vraag van het Agentschap Natuur en Bos enkele filmpjes over natuurbeheer. Eén filmpje gaat over monitoring, dus mocht ik een nachtje motten vangen in het recent verworven parkje naast Technopolis. Link naar filmpje: https://youtu.be/rH2XraJJbcQ

De resultaten waren meer dan behoorlijk; 89 soorten, waaronder de zeer zeldzame Grauwe Stofuil, die slechts bekend is van een populatie in Mechelen-Zuid (in de buurt dus) en enkele waarnemingen in Antwerpen-Zuid, Gent en Hasselt. Opvallend: alle waarnemingen liggen in de buurt van spoorwegen. Ook zeldzaam: Sleedoorndwergspanner en Fijne Golfbandmot. Spanners en uilen waren vertegenwoordigd met elk 23 soorten (en ook elk 50 exemplaren), bladrollers waren met 15 soorten ook best goed vertegenwoordigd. Van geen enkele soort noteerden we hoge aantallen.

Nachtvlinderfilmpje

Grauwe stofuil

Fijne golfbandmot