Costa Rica: het ultieme nachtvlinderparadijs

Niet de aanhoudende regen, maar de 100 watt nachtvlinderlamp (en bijhorende sokkel, stekkeradapter en verlengkabel die ik de hele reis meezeulde in m’n bagage) zorgde voor een grote teleurstelling: de lamp brandde niet. Wellicht zou een 125 watt-lamp met voorschakelapparaat, wél gewerkt hebben. Dus moest ik me de hele reis tevreden stellen met het bekijken van motten rond verlichte vensters, straatlantaarns en uitstalramen van winkels.

Maar ook dat was de moeite: wat een onwaarschijnlijke verscheidenheid aan nachtvlinders. Moeilijk te bevatten. Ik denk dat ongeveer elk exemplaar dat ik zag tot een andere soort behoorde. Het moeten vele honderden soorten geweest zijn, in de meest onmogelijke vormen en kleurcombinaties. Ik vermoed dat de helft van de soorten nog niet eens gekend of beschreven zijn, maar het zou evengoed om 80 of 90 procent kunnen gaan.

Beste motten-plek die ik tegenkwam (dus zonder werkende UV-lamp): de fel verlichte gevels van de Bank of San José, in het centrum van Santa Elena, het dorpje aan de voet van het reservaat Monte Verde. Het verbaast me dat ik de nationale garde niet over me heen kreeg, want ik heb elk stukje van het extreem beveiligde gebouw gefotografeerd, inclusief de beveiligingscamera’s…

Hieronder een selectie van enkele mooie nachtvlinders (met één dagvlinder):

Costa rica mot1 Costa rica mot3 Costa rica mot4 Costa rica mot5 Costa rica mot6 Costa rica mot7 Costa rica mot8 Costa rica mot9 Costa rica mot10 Costa rica mot12 Costa rica mot13 Costa rica mot14 Costa rica mot15 Costa rica mot16 Costa rica mot17 Costa rica mot18 Costa rica mot20 Costa rica mot21 Costa rica mot22 Costa rica mot23 Costa rica mot25 Costa rica mot26 Costa rica mot27 Costa rica mot28 Costa rica mot29 Costa rica mot30 Costa rica mot31 costa rica31 costa rica32 costa rica34 costa rica35 costa rica36 costa rica38 costa rica39