Op Goulson’s boerderij in Zuid-Frankrijk: 200 soorten op één nacht!

In de zomer van 2017 ving ik twee nachten motten in de tuin van hommelprof en schrijver Dave Goulson. In de zomer van 2018 passeerde ik op zijn Franse boerderijtje, waar hij voormalig akkerland probeert om te toveren in natuur. Maar het mag gezegd: zelfs in akkerland in de Charente is er veel ruimte voor natuur, wilde plekjes, hagen en houtkanten. Toen ik toekwam in het ochtendschemer rende een relmuis langs de dakgoot, wat later zat de Wielwaal te zingen in de bomen langs de oprijlaan. Ik ving twee nachten, en telkens zaten er ruim 800 exemplaren in de kist. Bijzonder algemeen waren het Streepkokerbeertje (telkens meer dan 150 exemplaren) en Geel beertje (telkens 60 exemplaren).

Er zitten in de Charente uiteraard ook soorten die eerder mediterraan zijn, wat de determinaties bemoeilijkt. Bijzonder waren de 6 exemplaren van het Eikenblad, een prachtig gecamoufleerde mot. Er waren 3 soorten Weeskind, 12 exemplaren van de Iepenuil, 3 Spaanse vlag, 11 Bruine prachtuil, Bleekschouderuil,…

Het Eikenblad, een hele mooie mot
De 25 kleurrijkste motten in de Skinnervallen